Wodny.Guru

Wodny.Guru

/ 0

Na zdrowie

Czy zastanawia Cie jakoś Twojej wody z kranu ?

17th Maj 2015

Mimo, iż w przeważającej ilości gospodarstw domowych w Polsce woda z kranu spełnia wszelkie kryteria wody pitnej, to bardzo często i tak nie podoba nam się jej smak, kolor czy też zapach. Wszystko to jest wynikiem znajdujących się w wodzie określonych substancji, do których możemy zaliczyć przede wszystkim :

– zanieczyszczenia mechaniczne (piasek, osady organiczne, rdza) wpływające głównie na barwę wody, trafiają do niej głównie w wyniku przepływu przez rury,

– chlor jest składnikiem używanym powszechnie przez właścicieli wodociągów do uzdatniania wody i mimo, że zapewnia eliminację bakterii to równocześnie nadaje wodzie z kranu specyficzny nieprzyjemny zapach,

– związki wapnia oraz magnezu – to od ich zawartości zależy twardość wody w naszym domu, która ma bardzo niekorzystne skutki (m.in. osadzanie się kamienia na armaturze, awarie sprzętów AGD, wytrącanie się osadu podczas podgrzewania wody w czajniku),

– ołów jest bardzo szkodliwym dla organizmu metalem ciężki, który może pojawić się w wodzie kranowej jeśli była dostarczana do naszego domu wykonaną z ołowiu instalacją wodociągową (w większości krajów Unii Europejskiej już w latach siedemdziesiątych zabroniono stosowania rur ołowianych, jednak w starszym budownictwie wciąż mogą one być w użyciu),

– mangan i żelazo to pierwiastki, które pojawiają się w wodzie zawsze razem i problem ich zwiększonej zawartości dotyczy przede wszystkim wody uzyskiwanej z własnego źródła lub też wody wodociągowej, która miała styczność ze starymi, ocynkowanymi rurami,

– azotany i pestycydy czyli stosowane w rolnictwie silne związki chemiczne, przenikające do wód powierzchniowych prosto z pola.

Jak można poprawić smak i jakość wody z kranu ?

Woda dostępna w naszym domu w żadnym wypadku nie powinna zawierać substancji, które mogłyby mieć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Oczywiście obecnie stacje uzdatniania są wyposażone w nowoczesne systemy oczyszczające, które eliminują wszelkie szkodliwe związki chemiczne oraz bakterie a także stale kontrolują czystość wody. Jednak w przypadku, gdy wciąż nie jesteśmy zadowoleni ze stanu jakości naszej wody (szczególnie ze względu na specyficzny smak oraz zapach) możemy zastosować jeden z ogólnodostępnych na rynku filtrów, które pozwolą nam uzyskać w pełni krystaliczną wodę, która będzie nadawała się do picia dosłownie prosto z kranu.

Jak wybrać odpowiedni filtr do wody ?

Najważniejsze jest to, aby przed zakupem dokładnie dowiedzieć się jaki rodzaj filtra będzie nam potrzebny. Musimy on być dostosowany do warunków, które panują w naszym domu lub mieszkaniu, a więc należy poznać rodzaj oraz stężenie zanieczyszczeń znajdujących się w wodzie. W przypadku posiadania własnego źródła tj. studni potrzebny nam będzie filtr uzdatniający, charakteryzujący się dużą wydajnością. Dobrym wyborem będzie na przykład odżelaziacz, zmiękczacz, filtr narurowy lub tez filtr węglowy. Natomiast w sytuacji, gdy tak jak większość społeczeństwa korzystamy z wodociągów, wtedy zwykle zależy nam jedynie na uzdatnianiu samej wody do picia, a więc będzie nam potrzebny specjalny filtr z wymiennymi wkładami, który montuje się tuż pod zlewozmywakiem. W tej kwestii wybór na rynku jest ogromny – filtry z wkładami mechanicznymi, specjalistycznymi, węglowymi lub system oparty o zjawisko odwróconej osmozy. Wszystkie powyższe rodzaje filtrów służą przede wszystkim do zatrzymywania wszelkich zanieczyszczeń stałych, takich jak rdza lub piasek i tym samym znacznie poprawiają jakość wody z kranu.

Rodzaje filtrów do oczyszczania wody z kranu

Filtry zmiękczające – ich najważniejszym zadaniem jest usunięcie nadmiar wapnia oraz magnezu, tym samym zmniejszają znacznie twardość wody w naszym domu. Jeśli jednak woda z naszego kranu ma brunatny kolor,  oznacza to, że powodem jest zły stan instalacji wodnej w naszym mieszkaniu lub całym budynku (w takiej sytuacji o poprawę stanu rur musimy zadbać sami).

Filtry węglowe – powinny być montowane równocześnie z filtrami mechanicznymi, gdyż spełniają rolę wstępnej filtracji ze względu na dużą skuteczność eliminacji większości zanieczyszczeń. Wkładki węglowe należy wymieniać średnio raz na trzy miesiące.

Filtry odwróconej osmozy – to zdecydowanie najbardziej skuteczne filtry, które niezwykle dokładnie oczyszczają wodę poprzez usunięcie z niej bakterii oraz rozpuszczonych soli (w nich pojawiają się szkodliwe substancje).

 


Szeroki wybór filtrów do uzdatniania wody oraz profesjonalne doradztwo znajdziesz na www.water-house.pl

admin
Author

admin